Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har ”Strängnäs” dragit in miljonbelopp av kommunerna – se kartläggningen i klippet. Foto: Simon Krona

Nyckelperson i Foxtrot i härva med familjehem

Uppdaterad
Publicerad

35-åringen från Strängnäs uppges ha en nyckelroll i Rawa Majids kriminella nätverk. Han har tidigare varit involverad i omsorgsföretag – som fakturerat kommuner på miljonbelopp för familjehemsplacerade ungdomar.

“Ingen rör Strängnäs”. Det hotfulla krypterade ljudmeddelandet kommer enligt polisen från Rawa Majid.

Med Strängnäs menar gängledaren bland annat en 35-årig man som beskrivs ingå i den innersta kretsen runt Majid.

Gängkriminalitet i Strängnäs

35-åringen står nu åtalad i en omfattande narkotikahärva efter beslag på över 800 kilo narkotika förra året. Polisen kopplar honom till användarnamnet “Greven” i krypterade chattar – ett alias som enligt tidigare utredningar haft frekvent chattkommunikation med Rawa Majid.

Fakturerat 20 miljoner

Mannen har haft ledande roller i flera företag genom åren, däribland bolagen Andra chansen och Svea placeringsjour som tagit emot familjehemsplacerade barn.

Totalt har dessa bolag fakturerat kommuner på drygt 20 miljoner åren 2016 till 2019.

Dokument visar att det har funnits barn i verksamheten. 2016 larmades Ivo om att tio barn misstänktes bo i ett HVB-hem utan tillstånd och flera kommuner bekräftade att barnen skickats dit genom Andra chansen.

Ekobrottsmyndigheten har väckt åtal gällande grova skattebrott mot 35-åringen och två andra centrala personer i Andra chansen. Misstanken är att de plockat ut oredovisade miljoner ur företaget.

Intyg till Majids flickvän

Andra chansen startades 2015 med planen att ta emot ensamkommande barn. För att legitimera verksamheten rekryterades socionomen Johanna Möller som föreståndare under en kortare period, något LT var först att rapportera om. 2018 dömdes Möller, känd som Arbogakvinnan, till livstids fängelse i hovrätten för mord och mordförsök. I ett brev till SVT skriver Johanna Möller att hon rekryterades 2015 för ge en ”bra fasad utåt”.

Andra chansen gick i konkurs 2020, trots det skrev 35-åringen så sent som förra året ett arbetsintyg åt Rawa Majids flickvän i företagets namn.

Ekobrottsmyndigheten varnar för att kriminella nätverk i högre utsträckning börjat etablera sig inom hälso- och sjukvården.

– Gemensamma medel ska inte gå till kriminella som köper lyxbilar, helikoptrar eller hus för pengarna, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten.

Texten har uppdaterats med svar från Johanna Möller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkriminalitet i Strängnäs

Mer i ämnet