Vid ett köp förvärvar Nyköpings kommun 27 hektar mark precis vid kusten. Foto: Maria Lapenkova/SVT

Nyköpings kommun köper upp mer av Sörmlandskusten

Uppdaterad
Publicerad

Klippbad, café och naturskola. Det är några exempel på vad som kan komma att byggas ut på Horsvik nu när Nyköpings kommun planerar att köpa området.

Det är företaget Studsvik Nuclear AB som säljer Horsviks gård – ett 100 hektar stort område med små bostadshus, betesmarker och Sörmlandskustens kanske bästa badvatten.

– Det här är en unik plats, en miljö med högt natur- och kulturvärde som inte finns någon annanstans, sager Nils Kjellberg, ordförande I Sörmlands skärgårds intresseförening.

Ett område för alla

Studsvik har redan accepterat kommunens bud på 14 miljoner kronor och nu återstår ett beslut från kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Blir det ett ja börjar kommunen att jobba på området redan i sommar.

– Syftet är att göra området tillgängligt för allmänheten. Studsvik säljer nu och om vi inte köper så kan vi gå miste om det här tillfället, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande.

Nära till Stendörren

Horsvik ligger i närheten av Stendörren, men till skillnad från naturreservatet finns varken bilvägar eller stora båtfartleder som går förbi här.

Det finns ännu inga planer på vad platsen kommer att erbjuda om kommunen får igenom köpet, men möjligheterna är många. Bland annat pågår diskussioner kring turismutveckling med exempelvis kajakuthyrning, klipp- och sandstränder och en naturskola. Och så ett sommarkollo för barn som kan komma igång redan till nästa sommar.

- Kommunen har många möjligheter men i den här känsliga miljön måste det vara ordning och reda så vad det än blir kommer vi se till att byggnaderna och naturen sköts, säger kommunekologen Bjarne Tutturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.