Ett nytt flygplan levererades till utbildningarna på Flygteknik Technical Training i Nyköping. Foto: SVT

Nytt flygplan levererades till Skavsta – för utbildning

Publicerad

Under fredagen levererades ett nytt flygplan till utbildningarna på Flygteknik Technical Training vid Skavsta i Nyköping.

– Jätteroligt för oss att få lite nytt utbildningsmaterial. Flygplanet är några år gammal men det är fortfarande samma teknik som används i dag. Eleverna och vi är jätteexalterade över att få lite nytt att skruva på, säger Björn Axelsson, utbildningsansvarig på Flygteknik Technical Training. 

Vad kommer ni göra med flygplanet? 

– Eleverna kommer få lära sig hur man kontrollerar, underhåller och reparerar den här typen av flygplan. Vi har saknat just det här segmentet. Små rena turbinmotorflygplan har vi inte haft tidigare,  så det är jättekul. 

Så nu kommer eleverna lära sig något helt nytt? 

– Ja, förhoppningsvis gör de det, säger Björn Axelsson med ett skratt. 

Kommunen köpte planet 

– Vi har en unik flygutbildning på gymnasiet. Det är en utbildning som kostar. Men för att den ska fortsätta hålla hög kvalité så behöver man material helt enkelt, då behövs ett flygplan, säger Urban Granström (S), kommunalråd vid Nyköpings kommun. 

Flygplanet är byggt på 1980-talet och har tidigare gått som ambulansflyg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.