Den nya parken i Balsta ligger nära city och kommer att vara en trevlig plats att besöka, menar Per-Erik Andersson, byggledare på Eskilstuna kommun. Foto: Alexander Weimar/SVT

Eskilstuna får nytt centralt grönområde

Publicerad

Arbetet med att bygga en ny bäck och våtmarkspark pågår för fullt i Balsta i Eskilstuna. Tanken är att parken ska vara ett stort friluftsområde, men även bidra med både rening och fördröjning av vatten.

Om drygt en månad ska parken stå klar, och under de kommande veckorna ska 30 träd, 1.200 buskar och 8.000 perenner planteras i parken. En ringlande vattenled, tre broar, ett långt gångstråk och en stor vattenspegel är bara några av sakerna som parken kommer att ha.

Blir ett friluftsområde

– Tanken med parken är ju främst att det ska vara ett friluftsområde som ligger ganska centralt i Eskilstuna. Hit kan skolklasser eller hundägare komma och ta del av naturen. Man kanske tar med sig lite matsäck och fika, säger Per-Erik Andersson, byggledare på Eskilstuna kommun.

LÄS MER: Rekordstort bostadsbyggande – men inte i Eskilstuna

Biologisk betydelse

Det finns även en biologisk anledning till bygget av parken. Kommunen har byggt ihop den ringlande vattenleden som ska gå genom parken med Eskilstunaån, vilket gör att man kan förebygga översvämningar.

– I och med att vattnet kan ta en extra väg så hinner det renas mer och vi får renare vatten. Sedan kan även fördröjningen minska framtida översvämningar, säger Andersson.

LÄS MER: Centrala Eskilstuna översvämmades

Fåglar, gnagare och ormar

I början av oktober ska parken vara öppen för allmänheten, men det är inte bara människor som förväntas besöka parken. Kommunen räknar även med en del djurliv.

– Fågellivet kommer ju öka här. På sikt kommer det även komma en del gnagare och ormar. Vi ska ju bygga små stenmurar som ormar kan bosätta sig vid. Sen kanske även lite mindre fisk som simmar upp från ån, säger Per-Erik Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.