Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vissa har påtalat att de kommer säga upp sig om det här sker” – bland de anställda finns det en oro för att förlossningen i Nyköping kan läggas ned i framtiden. Hör Joline Asp berätta varför i klippet. Foto: SVT, TT/Lise Åserud

Nytt sparförslag kritiseras: ”Oroliga för att förlossningen i Nyköping läggs ned”

Publicerad

Som en del av regionens besparingar föreslås nu att kvinnoklinikerna i Nyköping och Eskilstuna ska slås ihop till en. Men idén om en länsgemensam klinik oroar personalen.

– På sikt är vi oroliga för att förlossningskliniken i Nyköping läggs ned, säger Joline Asp, läkare och företrädare för Sörmlands läkarförening.

I december 2023 fick regiondirektören i uppdrag att utreda en sammanslagning av kvinnoklinikerna i Eskilstuna och Nyköping. Den 26 mars läggs förslaget fram till politikerna i regionstyrelsen.

Enligt Björn Persson, divisionschef för kirurgi där klinikerna ingår, är sammanslagningen organisatorisk och ett sätt att effektivisera arbetet. I förslaget ingår inga planer på att stänga någon verksamhet eller flytta den till annan ort.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

– Vi ser fördelar med att man kan samarbeta lättare. Och man kan också se att vi har en mer jämlik vård över regionen, säger Björn Persson.

Personal orolig

Men bland personalen på golvet har förslaget skapat oro. I en intern enkät, där hälften av personalstyrkan på kliniken i Nyköping deltagit, svarar en överhängande majoritet bland annat att de tror att en sammanslagning skulle ge sämre en sämre vård.

– Vi ser risker med att det blir sämre tillgänglighet och mer toppstyrning med längre vägar till beslut. Vissa har påtalat att de kommer säga upp sig om det här sker, säger Joline Asp.

Allvarliga risker

Det har även gjorts en risk- och konsekvensanalys där över 50 risker identifierats – varav majoriteten ses som allvarliga. De flesta handlar om en oro för vad en sammanslagning skulle innebära på sikt – bland annat att förlossningen i Nyköping skulle stänga. Hör Joline Asp berätta varför i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet