De två vargarna har börjat revirmarkera utanför Eskilstuna. Foto: TT

Nytt vargrevir i Sörmland konstaterat

Uppdaterad
Publicerad

Två vargar har etablerat revir i nordvästra länsdelen. Det rör sig om en hona och en hane, konstaterar länsstyrelsen i Sörmland efter spårning och insamling av spillning.

De två vargarna har tidigare rört sig i området mellan Eskilstuna, Flen, Strängnäs och Gnesta. Honan kommer, enligt länsstyrelsen, från Sjundareviret utanför Gnesta och hanen från reviret Vismen 2 som ligger på gränsen mellan Örebro och Värmlands län.

Kallas Ärlareviret

Men nu har det börjat revirmarkera i nordvästra Sörmland. Reviret kommer kallas för Ärlareviret.

Förutom reviret i Bie, där det i och med skyddsjakten på varg och hybrider är oklart om det finns några djur kvar, är Ärlareviret det enda reviret som endast berör Sörmland. Men Sörmland berörs också av Sjundareviret, som delvis även ligger i Stockholms län.

Stor inventering

Det nya vargreviret innebär inga direkta förändringar i länsstyrelsens arbete, men just nu pågår en stor inventering av varg i Sörmland.

– Vi letar spår och spillning i hela länet och kommer att fortsätta med det. Den kommer att fortsätta till första mars och vill gärna ha in spillning från allmänheten, säger Lovisa Häggström på länsstyrelsens landsbygdsenhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.