Valparna på bilden har inget med de nyfödda vargarna i Sörmland att göra. Bilden är tagen i Elverum i Norge. Foto: Terje Håheim/TT

Sörmländsk vargtik har fått valpar

Uppdaterad
Publicerad

Förekomsten av varg har ökat i Sörmland under det senaste året och nu har även valpar fötts norr om Katrineholm. Det är första gången man ser vargföryngring i länet på mycket länge.

Länsstyrelsen i Sörmland har kunnat identifiera vargföryngringen via sina viltkameror. Enligt länsstyrelsen har valparna fötts i området runt Bie i Katrineholms kommun.

– Kamerorna var uppsatta i syfte av inventera lodjursföryngringar. Vi har sedan tidigare kännedom att det förkommer varg i området då vi insamlat spillning från två olika vargindivider från vintern 2016 och framåt. När vi tömde kamerorna i veckan hade vi en bild på två vargvalpar från en av kamerorna, säger Lovisa Häggström, vilthandläggare på länsstyrelsen i Sörmland.

LÄS MER: Flera har sett varg utanför Nyköping

Är det vanligt att det föds vargvalpar i Sörmland?

– Nej, det är jättelänge sedan det hände sist. Men vi vet att förekomsten har ökat det senaste året och det är inte sensationellt att varg förekommer i länet numera. Det finns mycket varg i mellersta delen av Sverige och de breder nu ut sig

”Det här är nytt för Sörmland”

Ett stort inventeringsarbete ska nu inledas för att bland annat ta reda på hur många valpar det rör sig om. Man ska även titta på spillning man hittat i området för att eventuellt se vilka individer som är föräldrar till valparna.

– Det här är nytt för Sörmland, och vi kommer att följa utvecklingen och delge berörda parter med den information vi har, säger Lovisa Häggström.

”En signal om att de ökar”

I mars rev en ung vargtik en dovhjort nära Bie. Jägareförbundet menade redan då att valpar kunde vara på gång.

– Jag har fått väldigt många samtal om observationer i länet under hösten och vinter. Många fler än tidigare år och det är ju en signal om att antalet vargar som befinner sig tillfälligt eller permanent i länet ökar, sa Anders Nilsson som är jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet i Södermanland i våras.

Tidningen Svenskjakt.se var först med att berätta om de nyfödda valparna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varghybriderna i Sörmland

Mer i ämnet