Sommarstugan utanför Arboga där den misstänkta Arbogakvinnans ex-make och pappa mördades 2015 respektive 2016 då även kvinnans mamma skadades svårt. Foto: TT

Offrens anhöriga missnöjda över skadeståndet

Uppdaterad
Publicerad

De anhöriga till de båda mördade männen är inte nöjda med skadeståndet. Det står klart idag när domen i Arbogafallet kommit. Ändå menar flera anhöriga att de känner sig lättade över att straffen var strängast möjliga.

På måndagen kom domen i den uppmärksammade Arbogarättegången. Eskilstunaborna Johanna Möller och Mohammad Rajabi dömdes till livstids respektive 14 års fängelse. Detta bland annat för mordet och mordförsöket på Möllers pappa och mamma.

LÄS MER: Allt om Arbogafallet

Arbogafallet

Susanna Cleve är målsägandebiträde åt Möllers mamma och syster.

Susanna Cleve. Foto: SVT

– Mina klienter är nöjda och lättade över att tingsrätten kommit fram till stränga straff och de har nu kunnat påbörja ett sorgearbete efter sin make och pappa, säger hon.

Möllers mamma hade yrkat på 345 000 kronor i sammanlagt skadestånd. Möllers syster hade yrkat på ett skadestånd på sammanlagt 100 000 kronor. Enligt domen ska de dock bara få 244 000 respektive 75 000 kronor utbetalt.

– De anser att skadeståndet är alldeles för lågt. Det kompenserar inte på något sätt det obeskrivliga trauma som de gått igenom, säger Cleve.

LÄS MER: Åklagaren: ”Det finns inga skäl att överklaga”

Johanna Möller döms även för en rad andra brott. Bland annat för anstiftan till mord på sin före detta make. De anhöriga till exmaken företräds av advokat Brage Åman.

Brage Åman. Foto: SVT

Hur mår dina klienter idag?

– Man tycker att det är bra att Johanna Möller blivit dömd till lagens strängaste straff. Det verkar ju som att det är hon som varit hjärnan bakom det hela, säger han.

”Räckte inte ända fram”

Han är dock inte nöjd över skadeståndet hans klienter fått. En av klienterna, den mördade mannens syster, hade yrkat på ett skadestånd på 100 000 kronor får inget alls.

– Skadeståndet räckte inte ända fram. Så i den delen överväger vi att överklaga. Möller lär ju överklaga domen så vi kan hamna i Hovrätten. Gör vi det finns anledning att klaga på skadeståndet, säger Brage Åman.

Flera misstänkta går fria

Mannens barn yrkade på 100 000 kronor i skadestånd, men fick bara 75 000 kronor.

Ytterligare tre personer misstänks för inblandning i mordet på mannen, men de häktades aldrig.

Känner dina klienter sig säkra idag trots att misstänkta personer går fria?

– Jag har inte diskuterat det med dem idag. Men tingsrätten tror också att det finns fler inblandade och det vore bra om ytterligare gärningsmän kan fällas vid en senare rättegång, säger Brage Åman.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet