På barn- och ungdomspsykiatrin i Sörmland har de inkommande samtalen ökat med 60 procent i år jämfört med förra året. Foto: SVT Grafik

Ökat tryck på BUP – landstinget tvingas satsa miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn och unga mår dåligt och samtalen till BUP i Sörmland har ökat kraftigt i år. Nu satsar den styrande koalitionen i landstinget 4,5 miljoner kronor för att fler ska få vård.

Enligt de styrande politikerna inom Landstinget Sörmland sker den första kontakten med barn- och ungdomspsykiatrin via telefon. Nu ska man införa ett strukturerat bedömningsinstrument och anställa sex specialistsjuksköterskor för att snabbt identifiera barnen och ungdomarnas problem.

”Vill effektivisera vården”

Och man kan se en stor ökning av unga som mår dåligt. I år har samtalen till BUP ökat med 60 procent jämfört med förra året och antalet nybesök har ökat med 18 procent.

– Vi vill nu effektivisera vården inom BUP och öka tillgängligheten för att minska den psykiska ohälsan. Våra barn- och ungdomar och deras anhöriga ska känna sig trygga redan vid första kontakten med BUP, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet, Fredrik Lundgren (L), i ett pressmeddelande.

Av de 4,5 miljonerna kronorna som nu satsas läggs den största delen på specialistsjuksköterskorna som ska anställas.

SVT Granskar: Minderåriga slussas runt i psykvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.