Vårdpersonalen inom Region Sörmland vet ännu inte hur det blir med semestern i sommar. Detta på grund av coronapandemin. Foto: SVT

Oklart om semestern för vårdpersonalen i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Det är oklart hur det blir med semestern för vårdpersonalen i Region Sörmland i sommar. På grund av coronakrisen har planeringen rivits upp och görs just nu om.

I slutet av mars höll Region Sörmland ett möte om sommarplaneringen, men på grund av coronapandemin har planeringen sedan dess legat vilandes.

– Vi har inte ens kvar några av de avdelningar som vi planerade för, säger Maria E Karlsson, kommunikationsdirektör på regionen.

MBL-förhandling

Region Sörmland har kallat sjuksköterskornas och läkarnas fackförbund till en MBL-förhandling angående semestrarna. Mötet hålls idag, fredag, och fackförbunden hoppas på mer klarhet efter det.

– I nuläget har vi ingen information angående sommarsemester för våra medlemmar. Här i Södermanland är det fortfarande allmänna bestämmelser och våra lokala avtal som gäller, skriver Lena Lindh, ordförande Vårdförbundet avdelning Södermanland, i ett mail till SVT Sörmland.

Semester i höst

– Arbetsgivaren vill få möjlighet att meddela semester en månad innan i stället för två, samt förlägga semester även under september, skriver Marie Engman på Sörmlands läkarförening.

Enligt regionen håller man på att lösa bemanningen i hälso- och sjukvården i sommar med hjälp av olika åtgärder.

– Genom de vanliga åtgärderna som vi brukar vidta, vi har extraanställt medarbetare för covidvård och tidigarelagt en del semestervikarieanställningar, säger Maria E Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.