Varför är sopbränder så svårsläckta? Hör brandmästare Jonas Wangenborn berätta. Foto: Lisa Selander/SVT

Oklart vad som orsakade Vilstabranden

Uppdaterad
Publicerad

Byggnaden som brann i Vilsta industriområde i Eskilstuna totalförstördes och släckningsarbetet pågick under hela natten. I nuläget finns ingen förklaring till hur branden startade.

Enligt räddningstjänsten fanns en stor spridningsrisk, men de lyckades hålla branden inom byggnaden. Både vatten och sand användes för att kväva branden.

– Själva branden var inte direkt svårsläckt, men det tog lång tid. Vår målsättning var att begränsa branden så den inte spred sig från byggnaden och det lyckades vi med, säger styrkechefen Sverker Sköld.

Allmänheten varnades

Enligt styrkechefen brann det i en byggnad där det fanns papper- och plaståtervinning.

– Plast kommer ju från olja, och det blir ingen ren förbränning. Vi hade en väldigt kraftig rökutveckling på grund av det.

Under kvällen och natten varnades därför allmänheten. Boende i närområdet fick bland annat ett sms från SOS alarm där de uppmanades att hålla sig inomhus.

Oklar orsak

Polisen spärrade av stora delar av området under släckarbetet, men många nyfikna kom och tittade i närheten av branden.

– Vissa från allmänheten hade svårt att respektera polisen som var på plats för att hjälpa. Det lugnade ner sig, men vi hade lite problem att få in folk som skulle hjälpa till, bland annat personal från företaget.

Vad som kan ha orsakat branden är ännu inte klarlagt.

– Jag kan inte uttala mig om det, säger Sverker Sköld.

Räddningstjänsten var klar med släckningsarbetet tidigt i morse och lämnade sedan över till företaget. Polisen ska hålla förhör med personal för att försöka utreda orsaken till branden.

Hör brandmästare Jonas Wangenborn berätta mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.