Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oksanas bok ska hjälpa barn bearbeta upplevelser av kriget Foto: SVT

Oksana flydde från kriget i Ukraina – skrev bok för att hjälpa barn

Uppdaterad
Publicerad

I mars förra året kom Oksana Tsyganii med sin man och tre barn från Kramatorsk i östra Ukraina till Strängnäs och flyktingboendet Mälarblick. Drygt ett år senare har hon gett ut en barnbok som hon hoppas ska hjälpa familjer i liknande situation att bearbeta upplevelser av krig, flykt och att komma till ett nytt land.

– Det var en tung resa. I Strängnäs kom vi till ro och försökte börja ett nytt liv, berättar Oksana Tsyganii.

Fick bokkontrakt

Oksana har illustrerat boken och Martin Ljungberg har skrivit texten. Det var på Mälarblick som de träffades. Martin Ljungberg drev tillsammans med sin fru Sofia en fadderverksamhet där svenska familjer blev ihopkopplade med en ukrainsk familj. Från början kommunicerade de med hjälp av en app i telefonen som översätter mellan ryska eller ukrainska och svenska.

– Oksana berättade att hon älskade att måla och visade sina akvareller. Jag såg stor potential i de där teckningarna så jag kontaktade en vän till mig som är bokförläggare. Dagen efter kunde vi uppfylla hennes dröm och ge henne ett bokkontrakt, berättar Martin.

Jobbade på bank

I Ukraina jobbade Oksana på bank innan hon fick sina barn, men gick därefter på mammaledighet. Hon målade då mycket tillsammans med barnen.

– Jag har alltid drömt om att illustrera böcker – det har alltid varit drömmarnas dröm. Tack vare Martin och Sofia blev det till verklighet. Det är en obeskrivlig lycka.

Vill fortsätta drömmen i Sverige

Familjen, som idag bor i Enköping, vill stanna i Sverige och Oksana hoppas kunna fortsätta med det kreativa arbetet.

– Jag vill gärna göra en bok till och jag har också planer på en utställning. Annars skulle jag även gärna arbeta med barn och ungdomar.

Se Oksanas illustrationer som ska hjälpa barn och unga från krigsdrabbade länder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet