Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Oksana Moroz berätta hur hon lärde sig svenska på mindre än ett halvår. Foto: SVT

Ukrainska Oksana i Strängnäs lärde sig svenska och fick jobb – på några månader

Uppdaterad
Publicerad

Oksana Moroz flydde från Kiev tillsammans med sina två döttrar tre veckor efter krigets utbrott. Hon kom till Strängnäs och mindre än ett halvår senare hade hon ett jobb på kommunhuset.

Oksana Moroz jobbar som samordnare för ukrainska flyktingar. Idag lever sammanlagt 230 personer som flytt kriget i Strängnäs kommun.

– Kommunen behövde en översättare och jag kände alla ukrainare som bor här. Från första dag när jag kom till Sverige hjälpte jag alla ukrainare eftersom jag kan engelska och kunde översätta på till exempel läkarbesök eller på Migrationsverket, säger Oksana Moroz.

Sörmland och kriget i Ukraina

”Olika vad människor vill och vad de behöver”

Oksanas arbetsuppgifter varierar från dag till dag. Ena dagen hjälper hon ukrainska barn att fylla i ansökningar för ett busskort, andra dagen är hon med för att översätta och informera familjer som ska flytta till nya bostäder. Hon ser till att ukrainare nås av olika aktiviteter som anordnas i kommunen och att alla känner sig välkomna att delta.

– Olika organisationer frågar mig innan de ska anordna någon aktivitet vad ukrainare tycker om det. Jag tar reda på det och berättar vad ukrainare känner, vad de vill och vad de behöver eftersom det är olika vad människor vill och vad de behöver, säger Oksana Moroz.

Hoppas få stanna kvar

I Ukraina jobbade Oksana med internationell adoption. Hennes man som är kvar i kriget jobbar just nu med att ta fram jordbrukspolicy för Ukraina efter kriget.

Hennes nuvarande arbete på kommunhuset tar slut i början av mars och än så länge vet hon inte om hon blir förlängd.

– Jag skulle vilja leva i Sverige med hela familjen. Jag tänker att det inte blir så säkert för mina döttrar att komma tillbaka till Ukraina efter kriget, säger Oksana.

Så lärde sig Oksana svenska på mindre än ett halvår – hör henne berätta i videoklippet ovanför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet