Ett av fartygen som deltar i övningen. Foto: SVT

Omfattande militär aktivitet utmed kusten

Uppdaterad
Publicerad

Det råder just nu förhöjd militär aktivitet utmed Sörmlandskusten. Under gårdagen inledde Försvarsmakten en så kallad beredskapsinsats i mellersta Östersjön och på Gotland, samtidigt som en större sjöstridsövning pågår i området.

Anledningen till beredskapsinsatsen är att det, enligt Försvarsmakten, just nu pågår omfattande militär verksamhet från andra länders håll i och runt Östersjön. Området utmed Sörmlands kust berörs då många av militärfartygen utgår från marinbasen vid Berga, söder om Stockholm.

– Så är det. Det rör sig militärfartyg mellan Berga och Gotland i samband med detta, säger Marie Tisäter, presstalesperson vid Försvarsmakten.

”Två olika aktiviteter”

Det pågår samtidigt också fram till på torsdag en planerad sjö- och luftstridsövning som berör farvattnen utanför Nyköping.

– Sammantaget så är det alltså två olika aktiviteter och den här utgår från Västervik och norrut till Nynäshamn. Alltså bland annat i farvattnen utanför Nyköping, säger Rebecca Landberg, kommunikationschef på marinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.