Lotta Jonsson (KD) är kritisk till majoritetens planer. Foto: Aymen Mussa/Erik Norbergh

Oppositionen kritisk till förslag om förskoleplikt

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen i Eskilstuna riktar nu stark kritik mot majoritetens förslag om att införa förskoleplikt för barn till föräldrar med försörjningsstöd. Kristdemokraterna menar att föräldrarna måste ha rätten till valfrihet.

Majoriteten i Eskilstuna presenterade under gårdagen en rad olika förslag som de vill satsa på under den kommande mandatperioden.

Ett av dem handlar om att de vill införa förskoleplikt för barn till föräldrar med försörjningsstöd. Det är ett förslag som fått skarp kritik från bland annat Kristdemokraterna.

Oklart om det går att genomföra

– Det här förslaget handlar mer om ett överförmynderi, säger gruppledare Lotta Jonsson (KD).

Det finns tveksamheter om det verkligen går att genomföra förslaget om förskoleplikt för en viss grupp. Enligt Skolverket har alla föräldrar möjligheten att välja om barnet ska gå på förskola eller inte. Men myndigheten kan inte ge några besked om förslaget kan införas.

Socialchefen positiv

Socialtjänsten i Eskilstuna tror att förslaget skulle kunna innebära att man når grupper som man i dag har svårt att nå.

– Det är en stor vinning om vi får tag på barn och unga som behöver kliva in i förskolan tidigare, så vi ser försiktigt positivt på det här, säger Mehmed Hasanbegovic, socialchef i Eskilstuna kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.