SVT:s reporer Erik Norbergh går igenom några av förslagen som majoriteten i Eskilstuna vill genomföra. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Eskilstunas styrande majoritet vill ha förskoleplikt

Publicerad

Fler övervakningskameror och trygghetsvakter i utsatta stadsdelar och förskoleplikt för barn till föräldrar som får försörjningsstöd. Det är två av den nya styrande majoritetens förslag för den kommande mandatperioden.

Jobb och trygghet stod i fokus när Eskilstuna kommuns nya styrande koalition mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet presenterade vad de vill satsa på under den kommande mandatperioden.

Förskoleplikt

Bland annat vill majoriteten införa förskoleplikt för barn till föräldrar som uppbär försörjningsstöd. Partierna vill också att SFI-undervisning ska vara ett krav för att ha rätt till försörjningsstöd från socialtjänsten. Men det är inte säkert att förslagen är möjliga att genomföra i praktiken.

– Vi tänker pröva och sen får vi väl se vad rättsinstanserna säger. Men jag tror att det flesta ändå tycker att det vi föreslår är rätt vettigt, säger Jimmy Jansson (S).

Jari Puustinen (M), Arne Jonsson (C) och Jimmy Jansson (S) styr Eskilstuna även den kommande mandatperioden. Foto: Erik Norbergh

Från och med januari nästa år vill majoriteten också sätta upp fler övervakningskameror i utsatta stadsdelar och först ut är Lagersberg, Fröslunda, Skogsängen, Årby och Nyfors. Idag finns ett tiotal så kallade trygghetsvakter i kommunen och majoriteten vill ha ännu fler.

V: Inte rätt metod

– Det är för att vi ska ta tillbaka samhället från de kriminella element som tar sig friheter som de inte har.  Som skötsam och laglydig medborgare tror jag att man känner att det innebär en ökad trygghet att vi tränger undan de orosmoment som finns, säger Jimmy Jansson.

Vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui håller inte med om att övervakningskameror är det bästa receptet för att komma tillrätta med brottslighet i utsatta områden.

– Jag tror inte att Jimmy Jansson och majoriteten har varit särskilt mycket i de utsatta stadsdelarna men det har jag. Det behövs socialarbetare som kan jobba uppsökande och många roliga fritidsaktiviteter och nattvandring och en gemensamhetskänsla och det kan övervakningskameror aldrig ge, säger Maria Chergui (V).

I spelaren ovan berättar vi om ytterligare några förslag som den styrande majoriteten har för den kommande mandatperioden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eskilstuna

Mer i ämnet