Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samlar in namnunderskrifter – för att tvinga fram folkomröstning om hus på Stortorget i Katrineholm Foto: Per Elfström/SVT

Samlar in namnunderskrifter – för att tvinga fram folkomröstning om hus på Stortorget i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring det omdebatterade bostadshus som planeras att byggas på Stortorget mitt i Katrineholm går vidare. Nu försöker flera oppositionspartier få till en folkomröstning i frågan.

I februari skulle kommunfullmäktige ha fattat beslut om detaljplanen som skulle bana väg för bygget. Men genom att oppositionspartierna röstade igenom en minoritetsåterremiss sköts beslutet upp.

Säger nej till huset

Nu försöker KD, C, L och SD samla in namn för att få till en folkomröstning i frågan, med budskapet ”Nej till nytt hus på torget”. För att tvinga fram en omröstning i fullmäktige om att utlysa en rådgivande folkomröstning krävs att de får ihop minst cirka 2 700 namn, tio procent av de röstberättigade i kommunen. Något oppositionsrådet Joha Frondelius (KD) tror att de kommer att klara.

– Vårt mål är att nå de här 2 700, annars håller vi inte på. Det blir att knacka dörr, fara runt i hela kommunen och se till att vi får människors förståelse för vad vi håller på med. Redan här idag så märker vi att många inte vet om att det ska hända något, säger han.

Anser att huset blockerar

Joha Frondelius vill att mer än bara Stortorget involveras i planerna och menar att detaljplanen som var uppe för beslut i februari skulle innebära att man börjar i fel ände.

– Vi vill ha en helhet till beslut. Vi vill ha ett resecentrum som integreras utan att man först blockerar det med ett hus. Vi tycker att resecentrum till och med kan bli en del av torget.

”Inget som hindrar”

Kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) menar att det blir svårt att utveckla något i staden om de hela tiden ska tvingas ta helhetsgrepp.

– Vi vill jobba med den här detaljplanen specifikt för Stortorget. Det finns inget i den detaljplanen som hindrar det arbete som vi vill gå vidare med. Det handlar om att förändra resecentrum, få in mer grönytor i centrum men framför allt handlar det om att få fler bostäder, verksamhetslokaler och ett helt enkelt trevligare centrum, säger Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Här raggar politikerna namnunderskrifter – se i videoklippet ovanför

Folkomröstningar i kommuner och regioner är alltid rådgivande. Det är kommunen eller regionen som beslutar om en folkomröstning ska hållas i kommunen eller länet.

En rådgivande folkomröstning ska hållas i en fråga om minst tio procent av de röstberättigade begär det, och om inte två tredjedelar av närvarande ledamöter i fullmäktige motsätter sig det.

Namnunderskrifterna från röstberättigade kan samlas in var och när som helst inom sex månader före det att folkinitiativet lämnas in till kommunens eller regionens förvaltning.

Källa: Sveriges kommuner och regioner

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.