Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Söderberg (S): ”Skulle bli förvånad om det blir en folkomröstning” Foto: Per Elfström/SVT

Kommunalrådet Söderberg (S) i Katrineholm: ”Skulle bli förvånad om det blir en folkomröstning”

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionspartierna KD, C, L och SD i Katrineholm arbetar just nu med att samla in namn för att få till en folkomröstning om bygget av ett nytt hus på Stortorget. Planer som kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) är tveksam till.

– Jag tycker det är märkligt att de drar igång det här nu. Vi hade ett allmänt val i september där det hade kunnat vara ett utmärkt tillfälle att få till stånd en folkomröstning, säger han.

På kommunfullmäktige i Katrineholm i slutet av februari skulle man egentligen ha beslutat om en detaljplan för bygge av bostadshus på Stortorget. Men oppositionspartierna KD, C och L yrkade på minoritetsåterremiss, något SD, MP och V ställde sig bakom.

Detta gör att frågan går tillbaka till kommunstyrelsen innan det kan tas upp i kommunfullmäktige igen, något som gett tid att genomföra en namninsamling för en eventuell folkomröstning.

Övertygad och skeptisk

Men trots dröjsmålet och oppositionens planer är Johan Söderberg (S) fortsatt övertygad om att husbygget på Stortorget kommer att bli av. Han ställer sig också tveksam till att en folkomröstning är rätt väg att gå i det här fallet.

– Jag tycker i grund och botten att folkomröstningar ska man vara väldigt varsam med att kräva och genomföra. Då ska det vara avgörande frågor för en orts eller en kommuns utveckling. Det tycker jag kanske inte att den här frågan är.

Enligt Johan Söderberg (S) kommer ärendet kring detaljplanen tas upp på kommunstyrelsens sammanträde den 29 mars och därefter i april i kommunfullmäktige.

Så skulle kommunalrådet förhålla sig till ett nej i en folkomröstning – hör Johan Söderberg i videoklippet ovanför

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.