Peter Vrager är VD på Folktandvården Sörmland Foto: SVT

Oro för tandläkarbrist i Sörmland

Publicerad

Bristen på tandläkare och tandhygienister i hela landet märks också i Sörmland. Det går att hitta nya tandläkare men rekryteringar tar längre tid.

I landet som helhet väntas många tandläkare gå i pension de närmaste åren.

– Vi har ingen jättebrist i Sörmland, men från Sundsvall och norrut är det stora problem, säger Peter Vrager, VD på Folktandvården Sörmland.

Brist i norr får dominoeffekter

I Sörmland är det ingen akut brist på tandläkare utan just nu söker man 4-5 personer. Bristen på personal i hela landet märks dock. Man skulle kunna tala om en smittoeffekt. Bristen i norra Sverige gör att det tar längre tid att hitta personer att anställa också längre söderut. En rekrytering som tidigare tog tre månader tidigare kanske kan ta 6-8 månader idag.

Bristen på tandhygienister är större, framförallt om man vill ha tillräckligt med personal för att jobba med förebyggande tandvård.

– Vi skulle lätt kunna anställa tio tandhygienister hos oss, säger Vrager.

För patienten märks oftast inte den bristen eftersom andra yrkesgrupper, som tandläkare, går in och gör det jobb som hygienisterna skulle ha utfört.

Storstäder populära

Ett problem som också märks i Sörmland är det stora antalet tandvårdsföretag i storstadsregionerna. Även detta sug efter personal får dominoeffekter och påverkar närliggande län.

Hur det ser ut om några år är naturligtvis svårt att säga, men Peter Vrager känner ändå en viss oro.

– Jag tror att vi kommer att känna av det här ännu mer, säger han till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer