Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför har orosanmälningarna ökat kraftigt i Nyköping – chefen för individ- och familjeomsorg, Gabriel Billing, berättar i klippet ovan. Foto: SVT

Orosanmälningarna ökar kraftigt i Nyköping: ”Viktigt att få in i tidigt skede”

Uppdaterad
Publicerad

Orosanmälningarna gällande barn och unga till socialtjänsten i Nyköping ökade med över 20 procent under 2022. Ett resultat av ett medvetet arbete, enligt kommunen – men det riktar samtidigt ljuset på ett annat problem.

Nyköpings kommun vill få in orosanmälningar så tidig som möjligt för att kunna göra sociala insatser tidigt, innan barnet blir aktuellt för en familjehemsplacering.

Under 2022 fick kommunens socialtjänst in 2 852 orosanmälningar, vilket är en ökning med 22 procent jämfört med året innan.

Stort behov av familjehem

Behovet av familjehem i Nyköping är fortsatt mycket stort, och det är en situation som många andra kommuner delar. Runt hundra barn och unga är i dag familjehemsplacerade i Nyköpings kommun.

– Allra helst skulle vi ha ”ett lager” av familjer om man får säga så. Då kan vi matcha på bästa sätt, säger Gabriel Billing, chef för individ- och familjeomsorgen på Nyköpings kommun.

I klippet: Gabriel Billing berättar varför orosanmälningarna ökar i Nyköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.