Östersjön – Inflyttad havsmask gör Östersjön friskare

Uppdaterad
Publicerad

En amerikansk havsborstmask som spridit sig i Östersjön har gjort havet friskare.

Havsborstmasken (Marenzelleria) har visat sig motverka övergödningens effekter. Det visar en ny studie som publiceras i det senaste numret av Global Change Biology.

Främmande arter kan ha mycket starkt negativ påverkan på sin nya miljö men nu har en grupp forskare från flera länder kring Östersjön har sett att att en främmande art även kan ha positiva effekter genom att motverka den syrebrist och bottendöd som övergödningen ofta orsakar.

– Vi har sett en förbättring i vissa områden och den har sammanfallit med att den amerikanska havsborstmasken Marenzelleria har spridit sig och nu är en av de vanligaste bottenlevande arterna i norra Östersjön. Det fick oss att undra vad maskarna har för effekter på ekosystemet och om de skulle kunna ha bidragit till de förbättrade syreförhållandena, berättar Daniel Reed, en av huvudförfattarna bakom den nya studien i ett pressmeddelande.

Daniel Reed är anställd vid Baltic Nest Institute och Utrechts universitet. Baltic Nest Institute är en del av Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.

I den studie som forskargruppen gjort har det visat sig att de främmande havsborstmaskarna genom att luckra upp bottensedimentet, precis som maskarna i en vanlig kompost, kan bidra till att det binds mera fosfor i sedimenten, vilket minskar övergödningen av Östersjöns vatten och risken för algblomningar.

– Enligt våra uträkningar kan den positiva effekten av maskarna vara två gånger så stor som den förbättrade avloppsvattensreningen i till exempel Stockholmsområdet. På så sätt bidrar dessa främmande maskar redan nu med en för oss människor väldigt viktig ekosystemtjänst, förklarar Joanna Norkko i samma pressmeddelande Hon är en av studiens försteförfattare och forskare vid Åbo Akademi .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.