Den enda skjutningen med dödlig utgång inträffade vid Östra skolan i Katrineholm i maj. Foto: Oskar Jönsson/SVT

Ovanligt många skjutningar i Sörmland 2017

Publicerad

Hittills i år har det inträffat 13 skjutningar i Sörmland som polisen känner till. Därutöver finns sannolikt ett mörkertal.

– Det är tyvärr mer än normalt. Det finns ett stort antal vapen i omlopp, säger Jens Pedersen, chef för polisens underrättelsetjänst i Sörmland.

I slutet av 2016 gav NOA, Nationella operativa avdelningen, alla polisområden i uppdrag att rapportera kända skjutningar.

Totalt har polisen konstaterat 13 skjutningar hittills i år. Nio av dem har ägt rum i Eskilstuna, tre i Katrineholm och en i Strängnäs. En av skjutningarna har haft dödlig utgång. Det var i maj som en man i 35-årsåldern avled efter en skjutning i Katrineholm.

”Lägre toleransnivå”

– Har man vapen till hands används det. Toleransnivån här har blivit lägre, känslan är att man snabbare använder skjutvapen nu än för tio år sedan, säger Jens Pedersen.

Varför är det så?

– Jag vet inte riktigt varför tröskeln är lägre. Det kan ha med heder, respekt och i vissa fall ren utpressning att göra.

Flera utredningar pågår

I sju av de kända skjutningarna pågår fortfarande utredning, i tre fall väntar åtal eller rättegång och i tre fall har förundersökningen lagts ner av olika anledningar.

Jens Pedersen påpekar att skjutningar inte är lätta att utreda.

– Det finns en tystnadskultur och de inblandade vill inte medverka i utredningen.

Vill du ha koll på större nyhetshändelser i Sörmland? Ladda ner SVT Nyheters app, där du kan välja lokal start och lokala nyhetsnotiser. Mer om detta hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.