Folkhälsomyndigheten befarar att smittan kan öka ytterligare. Foto: Adam Ihse / TT

Över 100 nya coronafall i Sörmland – högsta siffran på över två månader

Publicerad

Antalet coronafall ökar i hela landet och i Sörmland var det under förra veckan över 100 bekräftade fall. Det är den högsta noteringen sedan i slutet av april i år.

Under de senaste veckorna har smittan ökat runt om i landet. BA.5, som är en undergrupp till virusvarianten omikron, är den som dominerar. Nästan 3 100 fall inrapporterades till Folkhälsomyndigheten under förra veckan.

Det är en ökning på 41 procent jämfört med veckan innan. Senast Region Sörmland konstaterade över 100 fall var i slutet på april. Men nu är man uppe på samma nivå igen och Folkhälsomyndigheten tror att smittspridningen kommer att öka igen.

– Tidigare somrar har spridningen av covid-19 gått ner, men de senaste veckorna har vi sett en ökning av antalet fall. Det är troligt att fallen kommer att fortsätta öka ytterligare några veckor, och därmed kommer fler behöva sjukhusvård. Om vårdpersonal också insjuknar i covid-19 samtidigt som det råder semesterbemanning på många sjukhus och vårdinrättningar ser vi att det kan komma att innebära en ökad belastning på vården, även om det är relativt små tal det handlar om, säger Anders Lindblom, statsepidemiolog, i ett pressmeddelande.

Konstaterade coronafall i Region Sörmland

v17: 104

v18: 89

v19: 72

v20: 48

v21: 45

v22: 70

v23: 81

v24: 71

v25: 107

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.