Överförmyndare köpte bitcoin för miljoner: ”Det var en investering”

Publicerad

Tidigare överförmyndaren Esbjörn Eriksson (M) i Trosa har överfört nästan två miljoner kronor från den ideella föreningen Sveriges Överförmyndare till sitt privatkonto. Pengarna placerade han i bitcoin i hopp om att värdet skulle öka.

– Det är klart att han inte får spekulera med föreningens pengar, det är inte tillåtet. Vi vet ju inte var våra pengar finns, vad de är värda eller om vi ens får tillbaka våra pengar, säger Ann Wribe, ordförande i föreningen Sveriges Överförmyndare.

Det var i slutet av maj som den ideella föreningen fick ett samtal från banken om att pengarna plötsligt var borta. Någon hade överfört föreningens pengar. Något som Södermanlands Nyheter var först med att berätta om.

– Vi tillsatte en utredning för att titta på detta och utredaren trodde att vi med stor sannolikhet blivit utsatta för ett bedrägeri.

Gjort en polisanmälan

Föreningens styrelse hade ett möte och beslutade att göra en polisanmälan. Esbjörn Eriksson var kassör i föreningen och arbetade samtidigt som överförmyndare i Trosa kommun. Han var ensam firmatecknare och ansvarade för föreningens konton.

Hör Ann Wribe ordförande i föreningen Sveriges Överförmyndare kommenterar händelsen. Foto: SVT

”Det var lite dumt”

Esbjörn Eriksson själv menar att han inte gjort något brottsligt.

– Jag var kassör i föreningen och har placerat pengar i bitcoin för att få in mer ränta, säger Esbjörn Eriksson.

Men ser du inga problem i ditt agerande?

– Jag har förståelse för att man tycker att jag har agerat för mycket på egen hand, och det var lite dumt att inte prata med styrelsen innan jag gjorde överföringen, säger han.

Lämnat uppdraget som överförmyndare

Han har nu lämnat sitt uppdraget som överförmyndare i Trosa kommun, men menar att det inte har något med den här händelsen att göra.

– Det handlar om personliga skäl, säger han.

Esbjörn Eriksson är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och har blivit förhörd av polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer