Padel är en blandning mellan tennis och squash. Foto: SVT

Padel – sporten som sprids över världen

Uppdaterad
Publicerad

I augusti öppnades padelhallen i Eskilstuna och intresset att prova på padel är stort. Racketsporten liknar tennis men är betydligt lättare att spela.

Man brukar säga att padel är en blandning mellan squash och tennis. Precis som i squash spelar man i en bur och får utnyttja väggar, men man har nät som i tennis och räknar poäng på samma sätt. Serven kommer dock underifrån och man spelar alltid i par.

– Det är en väldigt social sport och man hör många skratt bland de som spelar. Även om spelarna inte är riktigt jämna blir det bra bolldueller för att padel är mycket enklare än till exempel tennis, säger Martin Stenström, en av grundarna bakom padelhallen i Eskilstuna.

Överklassporten sprids

Det var i Spanien som Martin Stenström och hans två kollegor, som alla kommer från tennisvärlden, för första gången kom i kontakt med padel.

Martin Stenström, en av ägarna bakom Eskilstunas padelklubb.

– När vi var nere på en träningsresa med ungdomar och provade på padel på en utomhusbana. Ungdomarna tyckte det var kul och det gjorde vi också så där föddes tanken till vår hall.

Den nya tennisen

I Sverige är padel än så länge inte med i Riksidrottsförbundet, men Martin Stenström tror att det är på gång.

– Så fort det blir en sport inom Riksidrottsförbundet och man kan starta klubbar så tror jag att det kommer bli den nya tennisen. För i Spanien använder man idag padel som inträde till tennisen. Där börjar man spela padel för att det är lite lättare och sen låter man de som har talang att prova på tennisen.

Fakta:

Visa

Padel föddes 1962 i Mexico. Under en längre tid var det en sport för eliten, men på 80-talet började allt fler ägna sig åt racketsporten och 1988 kom det första padelförbundet – i Argentina. Idag är sporten som störst i Spanien med fem miljoner utövare och som landets näst största sport.

Idag finns padel i 78 länder och har över 12 miljoner aktiva spelare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sportfredag

Mer i ämnet