En lantbrukare i lada som visar en komagnet. Kor syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör lantbrukaren Klara Olsson berätta om hur magneten, som kan föras in i kon ifall man misstänker att den fått i sig något vasst, fungerar. Foto: Erika Landt/SVT

Pantburkar skär upp kor inifrån – lantbrukaren: Sluta skräpa ner

Uppdaterad
Publicerad

Varje år finns risken att kor dör av en svårupptäckt fara – aluminiumburkar. En lantbrukare som har varit med om det här är sörmländska Klara Olsson och hon vill uppmana att folk att tänka en extra gång innan man skräpar ner.

– Det är en fruktansvärd upplevelse, säger hon.

Frågan om pantburkarnas fara har under flera år tagits upp av lantbrukare. De kan nämligen ha förödande konsekvenser för nötkreatur om de får i sig en bit av en burk. Det kan till och med gå så illa att kroppspulsådern punkteras, enligt Klara Olsson som driver ett lantbruk i Vrena.

– De blöder ju hejdlöst då och dör väldigt fort.

Varje år ser hon inlägg på sociala medier om kor som ”fått i sig vasst”, som det kallas när de äter något som de inte ska.

Burkarna hamnar i maten

Ofta handlar det om nedskräpning. Om personer som kör bil slänger ut en burk och den hamnar på en åker, finns risken att den följer med när djurens foder hämtas in. Då delas en burk i små vassa bitar.

Och kor är inte kräsna med vad de äter.

Under Lantbrukarnas riksförbunds regionförbund i Sörmlands senaste årsstämma togs en motion upp om just det här ämnet – som bland andra Klara Olsson låg bakom.

– Kan vi påverka en person att inte slänga ut sin pantburk kanske vi kan rädda livet på en kossa, säger hon.

Hör mer om lösningen hon vill se, och om det arbete som redan gjorts, i klippet ovan.

Svårt att hitta burkarna i gräset

Enligt Klara Olsson brukar lantbrukare gå ett varv runt sin åker innan de klipper fodret till korna. Men hon förklarar att de inte kan se om det har blåst in burkar i gräset när det är högt. Och att undersöka balarna i efterhand är inte möjligt.

– De väger flera hundra kilo styck. Det är ogörligt för mig att rulla ut dem och kolla.

Lantbrukaren: Ska inte lida

I akuta fall då en ko fått i sig något som den inte ska äta kan de börja blöda ur näsan. I andra fall börjar de bete sig onormalt.

Om en aluminiumbit är orsaken så finns det inget att göra, menar Klara Olsson. Antingen dör kon på grund av skadorna eller så måste den avlivas.

– De ska ju inte gå och lida.

Alla gånger går det dock inte att konstatera aluminium som dödsorsak. Obduktionerna är dyra. I flera av fallen är det därför uteslutningsmetoden som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.