Slagg från SSAB i Oxelösund ska göra Peabs betongtillverkning mer miljövänlig, berättar Peabs biträdande affärsområdeschef Håkan Wifvesson. Foto: SVT/ Klas Andersson

Ny fabrik i Oxelösund ska bidra till miljövänligare betong

Uppdaterad
Publicerad

Peab vill minska sina koldioxidutsläpp. Därför bygger bolaget nu en ny fabrik i Oxelösund som ska omvandla masugnsslagg från stålbolaget SSAB till en produkt som kan ersätta cement vid tillverkning av betong.

Den nya anläggningen i Oxelösund ska stå klar år 2020 och ha ett tiotal anställda, meddelade företaget på tisdagen.

Vid tillverkning av cement frigörs koldioxid, och cement är en av beståndsdelarna i betong. För att minska koldioxidutsläppen vill Peab ersätta delar av cementen i sina betongprodukter med slagg från masugnar, en restprodukt från stålindustrin.

I vissa betongprodukter kan upp till 60 procent av cementen bytas ut, berättar Håkan Wifvesson, biträdande affärsområdeschef på Peab.

– Så här kan vi minska våra koldioxidutsläpp med cirka 50 000 ton årligen. Det motsvarar ungefär en halv miljon bilresor mellan Göteborg och Stockholm, säger han.

Nyrekryterar lokalt i Oxelösund

I den nya fabriken vill Peab behandla SSAB:s slaggprodukter så att det får formen av granulat, alltså en slags gryn, och därmed lättare kan transporteras till bolagets betongfabriker runt om i landet. Planen är att tillverka 70 000 ton granulat om året.

Personal till fabriken ska rekryteras lokalt. Det handlar om både tjänstemän, chaufförer och personal till anläggningen

– Vi har redan gjort klart med två individer och fortsätter nu rekryteringsprocessen, säger Håkan Wifvesson.

Naturvårdsverket stöttar

Fabriken kommer att kosta ungefär 100 miljoner kronor att bygga. Dock får Peab ekonomiskt stöd av Naturvårdsverkets projekt Klimatklivet, som står för 35 procent av kostnaderna.

– Det blev klart efter att vi fattat beslutet. Vi hade gjort den här satsningen även utan det stödet, säger Håkan Wifvesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oxelösund

Mer i ämnet