Per Carlsson är en av få säljägare i landet. Foto: TT/SVT

Per är en av få säljägare i landet: ”Inte attraktivt”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns för få säljägare i landet, samtidigt som det finns rekordmånga sälar längs den svenska kusten, enligt Jägarförbundet. Säljägaren Per Carlsson menar att det är olönsamt och kämpigt att jaga säl.

– Det är inte attraktivt att jaga säl, säger han.

Han är en av få säljägare i landet. Enligt Jägarförbundet finns det nu nästan 100 000 sälar längs den svenska kusten. Samtidigt finns det knappt ett hundratal säljägare kvar.

När Per Carlsson väl har skjutit en säl får han inte sälja köttet, skinnet, säloljan eller någon annan sälprodukt – det är nämligen förbjudet.

– Det är synd att sälen inte ses som en resurs, säger han.

”Fiskare kan lägga ner”

Jakten på säl har länge varit kontroversiell. Efter att sälstammen varit hotad för drygt 30 år sedan så har den återhämtat sig. Men sälen ställer ofta till det för många fiskare längs kusten, då den äter fisken och river sönder fiskenät i jakten på föda. Därför finns det sedan tidigare skyddsjakt på säl.

– Vi har sälar överallt. De som har sitt levebröd av fisket kan i stort sett lägga ner, säger Per Carlsson.

Licensjakt kan locka fler jägare

Den 1 juni i år beslutade regeringen att tillåta licensjakt på gråsäl för att skydda det känsliga torskbeståndet i Östersjön. Det innebär att jägarna slipper bedriva jakten inom 200 meter där fiske bedrivs.

Daniel Ligné Foto: Jägarförbundet

Ett beslut som välkomnades av Jägarförbundet.

– Så länge vi har haft skyddsjakt är det få som velat investera i kunskap och utrustning, för man vet inte om man får göra det nästa år. Där kan licensjakten ha viss effekt, att fler vågar ta steget, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Jägarförbundet.

1100 gråsälar ska fällas till 2020

Enligt Naturvårdsverket ska 1 100 gråsälar fällas fram till 2020. Men Per Carlsson tror inte att man kommer att nå upp till kvoten.

– Jag tror att stora delar av sälstammen kommer att dö ut naturligt och då är vi nere på en mängd som är möjlig att reglera med jakt, säger han.

Handel med sälprodukter

Enligt sälförordningen är det förbjudet att handel med sälprodukter.

Men om sälprodukterna kommer från traditionell jakt som bedrivs av inuiter och andra ursprungsbefolkningar kan de säljas, förutsatt att vissa villkoren är uppfyllda.

Svenska Jordbruksverket har skickat in synpunkter till EU om att ändra sälförordningen, eftersom förbudet mot handel med sälprodukter orsakar problem för kustfisket i Sverige.

Sälprodukter omfattar kött, olja, späck, organ, obehandlade skinn och skinn som garvats eller beretts på annat sätt, klädesplagg med detaljer av behandlade skinn, omega 3-kapslar och betar m.m.

Källa: Jordbruksverket och Jakt&Jägare (från Jägarnas riksförbund)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.