Lisa Sollenberg och Magnus Samuelsson är två av de som oroar sig över hur det ska bli om det blir en bergtäkt mitt i Hugelstaskogen. Foto: SVT

Planer på ny bergtäkt i Eskilstuna oroar boende

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Swerock vill krossa uppemot en halv miljon ton berg per år mitt i Hugelstaskogen utanför Eskilstuna. Men det här oroar närboende som tror att boendemiljön kommer att försämras kraftigt.

– Det skulle förändra allting för oss. Vi tycker att det vore fruktansvärt, säger Lisa Sollenberg.

Den väg som löper alldeles intill huset där hon bor i byn Hugelsta kommer att fungera som utfartsled för den tänkta bergtäkten, som företaget vill anlägga i Hugelstaskogen. Enligt den information företaget gått ut med kan det bli fråga om 76 lastbilar som ska köra förbi varje dag, och det bara i ena riktningen.

Måste samråda

En bergtäkt kan förklaras som en plats för utvinning, brytning eller insamling av till exempel grus eller annat material.

Magnus Eriksson, Swerock. Foto: Privat

Den som vill bedriva sådan verksamhet måste först samråda med länsstyrelsen, kommunen och andra berörda. Innan länsstyrelsen kan ge tillstånd måste företaget också utreda miljökonsekvenserna.

Enligt samrådsunderlaget kan det bli tal om att utleverera maximalt 500 000 ton per år från bergtäkten. Företaget har ännu inte lämnat in någon formell ansökan, men vill kunna bedriva verksamheten i 25 år.

Magnus Eriksson på Swerock säger att företaget kommer att få restriktioner att förhålla sig till om de får ett ja till sin ansökan.

– I tillståndet kommer det begränsas hur mycket det får bullra och hur mycket det får vibrera när man spränger, säger han.

Så du tycker inte de boende behöver vara oroliga?

– Jag tycker de ska komma in med sina synpunkter nu under samrådsförfarandet.

”Friluftslivet skulle påverkas”

Förutom buller oroar sig de boende för vad som kommer hända med Hugelstaskogen om företagets planer går i lås. De planerar nu ett möte nästa vecka där eventuellt även kommunpolitiker kommer delta.

– Det här är ett av de gröna stråken i Eskilstuna kommun och det rörliga friluftslivet skulle påverkas väldigt mycket av det här, säger Magnus Samuelsson, som bor i Römossen alldeles intill skogsområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.