Hör Peter Linde, gruppchef vid polisens underrättelsetjänst i Sörmland, berätta om hur barn redan 12-årsåldern rekryteras in i de kriminella nätverken. Foto: SVT och Per Karlsson/TT

Polisens kartläggning: 200-300 nätverkskriminella i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Det finns minst 200 till 300 nätverkskriminella i Sörmland, det visar en kartläggning som polisens underrättelsetjänst i Sörmland gjorde under förra året. Och polisen ser att allt fler unga dras in i nätverken.

– Det är fruktansvärt, säger Peter Linde, gruppchef vid polisens underrättelsetjänst i Sörmland.

Enligt polisen är de kriminella nätverken i länet ett allt mer växande problem. Fler unga rekryteras av äldre personer som ingår i de kriminella nätverken och de ökar i antal, enligt polisen.

– Vi ser att fler väldigt unga individer tillkommer till de här nätverken och som vi kan identifiera som nätverkskriminella, antalet som lämnar är betydligt färre, säger Peter Linde.

Hierarkisk ordning

Nätverken i Sörmland är strukturerade på så sätt att de har en eller flera ledargestalter som styr. Polisen säger att det finns en tydlig hierarkisk ordning.

– Vissa nätverk är väldigt företagslika men de allra flesta är löst sammansatta, säger han.

Och det är därför polisen inte kan säga hur många nätverk som finns i länet. Men i den kartläggning som polisen gjorde under förra året visade det sig att det finns minst 200-300 nätverkskriminella personer.

Hur jobbar ni mot dem?

– Det är högt prioriterat inom svensk polis. Vi jobbar dels med trygghetskapande insatser i våra utsatta områden men vi jobbar också aktivt utifrån underrättelsetjänstens rekommendationer mot utpekade individer som vi vet har hög påverkan, säger Linde.

Ny kartläggning

Det här är den tredje kartläggning som polisen gjort. Samordnare på polisens underrättelsetjänst i Sörmland arbetar med en ny kartläggning som kommer att bli färdig senare i år.

– Det här sker inom ramen för arbetet mot utsatta områden och det är ett nationellt arbete som sker inom alla regioner, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.