Moskébranden: Brott kan inte styrkas

Uppdaterad
Publicerad

Inget brott kan styrkas när det gäller moskébranden i Eskilstuna på juldagen förra året, uppger polisen som nu lägger ner utredningen.

Polisen har kommit fram till att branden startade i en hög med kläder som tillhörde besökare i moskén. I rummet med kläderna har det vistats barn när branden startade. En sakkunnig i brandutredningen menar att det finns underlag som talar för att branden startat genom ”lek med eld, anläggning eller våda”, enligt polisens uppgifter.

Utredningen visar samtidigt att kläderna inte har antänts med en brandfarlig vätska. Polisen utseluter alltså att det skulle röra sig om ett attentat från utsidan men exakt hur eldsvådan uppstod går inte att slå fast.

Det var när polisens och räddningstjänstens insats fortfarande pågick som det kom uppgifter om att någon eller några personer skulle ha kastat in något i moskén. Det avfärdas nu helt av polisen.

– Ganska tidigt i utredningen visade det sig att det inte var något annat än vad vi får betrakta som grundlösa rykten bland dem som var åskådare till den här dramatiska branden, säger Fredrik Wallén, presstalesman vid polisen, till SVT Sörmland.

Utredningen läggs nu ner med motiveringen att brott inte kan styrkas, då varken polisens eller räddningstjänstens utredningar kunnat ge något klart besked om hur branden startat.

– Vi kan konstatera att alla tekniska undersökningar som går att göra är gjorda, alla förhör som går att göra är genomförda. Då är det bara att konstera att utredningen kommer inte längre än så här, säger Fredrik Wallén.

Om det trots detta skulle komma nya uppgifter så kan utredningen återupptas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moskébrand i Eskilstuna

Mer i ämnet