Efter tillslagen pågår nu flera förundersökningar, bland att i Eskilstuna. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Polisen slog till mot barnsexköpare

Publicerad

Polisen har under en vecka genomfört en särskild insats riktad mot exploatering av barn. Insatsen resulterade i tio förundersökningar om sexualbrott mot minderåriga, bland annat i Eskilstuna.

– Under insatsen lyckades vi spåra upp flera minderåriga som utnyttjades i sexhandel och befann sig i en enorm utsatthet, säger Emil Eisersjö, sektionschef vid Nationella operativa avdelningen, Noa, i en kommentar på polisens hemsida.

Polisen hade tillsammans med socialtjänsten flera riktade insatser under mitten av juni. Insatsen var en del av en större europeisk satsning där flera länder deltog.

”Sugardejting är vanligaste plattformen”

Efter insatsen har polisen inlett ett flertal förundersökningar om bland annat grov våldtäkt mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, köp av sexuell handling samt barnpornografribrott. Polisen kommer nu att utreda fallen i Eskilstuna, Norrköping och Stockholm.

– Sugardejting är den absolut vanligaste plattformen där barn gör sin prostitutionsdebut. Det är också tydligt att sugardejtingplattformar utöver sexköp genererar en mängd annan sexualbrottslighet riktad mot barn, säger Emil Eisersjö.

Det var totalt 44 poliser som deltog i insatsen och man beskriver veckan som lyckad.

– Vi har funnit ett väl fungerande koncept för att bekämpa sexuell exploatering av barn. Metoden bygger på utbildning och nära samverkan, både internt mellan olika polisiära enheter men också externt mellan polis och socialtjänst, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer