Polisens biljakter ska bli säkrare

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska polisens biljakter bli säkare. Den gamla spikmattan ska tas till heders igen. En av orsakerna är den dödliga utgången av biljakten vid Hjulstabron norr om Strängnäs för ett och ett halvt år sedan.

Det var en kväll i mars förra året som en polispatrull jagade två unga män, bland annat misstänkta för bensinstöld.

För att få stopp på flyktbilen i toppfarter upp mot 170 km/tim beordrade polisen brovakten att öppna Hjulstabron norr om Strängnäs. Ett förföljande som slutade med två 20-åriga mäns död.

Dödskraschen vid Hjulstabron

Sedan dess har man försökt hitta säkrare metoder – som till exempel den gamla spikmattan.

– Fördelen är att vi får betydligt färre som försöker köra genom kontrollen och ta sig undan utan att kontrolleras – något som ofta resulterar i så kallade förföljanden eller biljakter. Det slutar ganska ofta med att man får preja fordonet och det är stora risker förenat med det, både för polispersonalen, de vi ska kontrollera och för tredje person, säger Mikael Gelius, inspektör Söderortspolisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödskraschen vid Hjulstabron

Mer i ämnet