Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför är det viktigt att ha koll på vilka appar ditt barn har i sin telefon? Hör polisen Gustav Ingolfson berätta i klippet ovan. Foto: Aymen Mussa/SVT

Polisens uppmaning till föräldrar: Kolla om ditt barn har krypterade appar

Uppdaterad
Publicerad

På flera fotbollsplaner i Eskilstuna har barn i mellanstadieålder som spelat fotboll efter skoltid utsatts för rekryteringsförsök av gäng.

Polisen uppmanar nu föräldrar att vara extra uppmärksamma på om ens barn har krypterade appar såsom Wickr eller Signal, som flitigt används av kriminella.

– De kriminella är offensiva och föräldrar behöver också vara det, säger Gustav Ingolfson, chef för områdespolisen i Eskilstuna.

Han berättar att det likt i övriga Sverige pågår rekrytering av ungdomar till kriminella nätverk i Eskilstuna. Ett problem som han menar inte polisen själva kan stoppa.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

– Vi behöver föräldrarnas hjälp och har haft flera kampanjer för att uppmärksamma om rekryteringen. Föräldrarna måste vara involverade i deras barns liv.

”Många är inte straffmyndiga”

Han betonar också vikten av att polisen måste bygga relationer med de unga.

– Vi försöker förklara för de unga vilka konsekvenserna kan bli av de valen de väljer i dag, många är inte straffmyndiga men det kommer att påverka dem för resten av livet om de väljer fel, säger han.

Men vad vill du säga till de som menar att ni från polisens sida inte lyckats stoppa den här utvecklingen?

– Vi har väldigt många prioriteringar vi måste hantera. Det skjuts och vi behöver kunna utreda de brotten och vi behöver hjälp av alla. Men det är klart det hade underlättat om vi vore fler poliser, säger han.

Hör polisen Gustav Ingolfson berätta i klippet längst upp varför det är bra om du som förälder har koll på vilka appar ditt barn har i telefonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Mer i ämnet