Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mamman Maria Pettersson berätta om vad hon tror är viktigt att vara uppmärksam på som förälder för att ens barn inte ska hamna snett. Foto: Aymen Mussa/SVT

Barn rekryteras till gäng på fotbollsplaner i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

På fotbollsplaner i Eskilstuna utsätts mellanstadieelever för rekryteringsförsök av kriminella gäng. Äldre ungdomar bjuder på mat – och barnen blir skyldiga tjänsten i gengäld.

Nu slår skolorna larm.

– Man kan inte ha barnen på fotbollsplanen längre, det är vår vardag just nu, säger tonårsmamman Maria Pettersson.

Rektorerna på Mesta skola och Lagersbergsskolan har båda skickat ut ett brev på en lärplattform om att det skett rekryteringsförsök i Mestaområdet.

– Vi tog det på allvar och det är jätteviktigt att det kommer fram, säger Annika Oldberg, rektor på Mesta skola.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Blir skyldiga tjänster

I brevet framgår det att de äldre ungdomarna spelar fotboll med barnen för att sedan bjuda dem på mat. Efter det blir barnen skyldiga de äldre att göra tjänster i gengäld.

Maria Pettersson, som själv har barn på en av skolorna, säger att hon delade brevet på sociala medier för att uppmärksamma andra föräldrar. Responsen blev enorm.

– Det är obehagligt för barnen att bli utpressade. Att bli bjuden på en pizza och tro att man är kompis men i stället ska göra andra ärenden försätter barnen i en jättesvår situation, säger hon.

Lisa Edholm, utvecklingschef för grundskolan i Eskilstuna, säger att man från kommunens håll arbetar för att få reda på vilka de här äldre ungdomarna är och att man kommer att rikta resurser mot området.

– Det är tråkigt och allvarligt att det pågår rekrytering men det är något som vi är medvetna om.

Pågår trots trygghetssatsning

Eskilstuna kommuns största brottsförebyggande satsning – ”Trygga unga” – startade 2021. Ett trettiotal anställda ska bland annat finnas där ungdomar är utanför skoltid för att snabbare kunna förebygga att unga hamnar i kriminalitet. Totalt lägger kommunen 30 miljoner kronor per år på projektet.

Satsningen har pågått i flera år och många unga hamnar fortsatt i kriminalitet, varför lyckas ni inte stoppa det här?

– Men det är också många som inte väljer den här vägen och det pratar vi inte om. Vi är säkra på att många valt andra vägar och tänker på andra sätt idag än vad man hade gjort om vi inte funnits i områden inom ramen för ”Trygga unga”, säger områdeschefen Lena Söderqvist-Määttä.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Mer i ämnet