Mordet i Årbyskogen i Eskilstuna 2018 följdes av en lång rättsprocess. Foto: Filip Lundh

Poliser åtalas för tjänstefel efter misstänkt fiffel vid förhör

Uppdaterad
Publicerad

Två polismän åtalas misstänkta för tjänstefel i samband med ett förhör av ett vittne i en mordutredning i november 2020. Under förhöret ska inspelningen ha stängts av och vittnet har då fått information om utredningen av poliserna.

Det är en utredning vid Särskilda åklagarkammaren som nu utmynnar i åtalet som blivit inlämnat till Eskilstuna tingsrätt. Enligt åklagaren har de två poliserna stängt av inspelningen av förhöret och sedan gett vittnet upplysningar om den pågående mordutredningen.

Förhöret var en del av utredningen kring mordet på en man i Årbyskogen i Eskilstuna 2018, där två misstänkta först friades i tingsrätten och där förhandlingarna i hovrätten sedan fick ställas in efter att brister i utredningen avslöjats. Bland annat hade identiteten på ett vittne i utredningen röjts som hemlig informatör åt polisen.

Poliserna förnekar brott

Polisen anmälde efter detta sig själva och sedan i oktober 2021 har fallet utretts av Särskilda åklagarkammaren.

– Jag har gjort bedömningen att de här poliserna begått tjänstefel, säger chefsåklagare Martin Tidén till SVT.

Han menar att poliserna tillsammans har agerat partiskt och gjort fel när de inte dokumenterade vad som sades när inspelningen av förhöret var avstängd.

De två polismännen förnekar brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Årbyskogen

Mer i ämnet