Utmanande tider för pensionärerna: ”Många lever i fattigdom”

Uppdaterad
Publicerad

Ökad inflation, brist på varor och höga priser. Det är många i samhället som drabbas i dessa tider. Bland annat pensionärerna.

– Garantipensionerna måste höjas. Det är framför allt många kvinnor som inte jobbat så många år, ofta deltid och inom låglöneyrken som drabbas, säger Inger Jonasson Sjödin, ordförande för PRO:s Sörmlandsdistrikt.

Det är många grupper i samhället som drabbas av skenande priser på allt från bränsle till matvaror. Och enligt uträkningar från storbanken Swedbank gräver inflationen djupa hål i hushållens plånböcker.

När inflationen ökar minskar köpkraften, trots den senaste tidens stödåtgärder från regeringens sida, skriver banken i ett pressmeddelande.

Naggad ekonomi

Som exempel nämns ett pensionärspar med genomsnittlig pension som bor i en hyreslägenhet. Enligt bankens uträkningar kommer de ha 560 kronor mindre kvar i plånboken per månad i december efter alla nödvändiga utgifter, i jämförelse med början av året.

Och de senaste åren har pensionärsgruppen drabbats hårt, menar PRO-ordföranden Inger Jonasson Sjödin. Enligt henne handlar det inte bara om prishöjningar och inflation. Pandemin har fått både sociala och ekonomiska konsekvenser.

I klippet berättar hon hur pensionärerna drabbats den senaste tiden och svarar också på frågan om pensionärerna kräver för mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.