Toleransprojektet i Nyköping har som mål att göra deltagarna mer toleranta och till bättre människor. Foto: Alexander Weimar/SVT

Projekt i Nyköping ska göra elever mer toleranta

Publicerad

Under måndagen och tisdagen var det slutpresentationer för Toleransprojektet i Nyköping kommun. Sedan i höstas har 50 stycken elever från olika skolor jobbat med projektet.

Elever från Fokusskolan, Mikaeliskolan och Nyköpings högstadium har sedan oktober deltagit i det så kallade Toleransprojektet, ett nationellt projekt som funnits i 20 år men som nu har haft sitt första år i Nyköping.

– Projektets syfte är i första hand att skapa socialt trygga rum för unga människor. Att jobba för att de ska hitta sin plats i samhället, känna tillit till sig själv och att de vågar vara sig själva. Samtidigt som de förstår andras rätt att välja deras identitet, säger Malin Mattsson Flennegård, som är en av toleranspedagogerna i projektet.

Fokus på mänskliga rättigheter

Åttondeklassare i kommunen har fått ansöka om att vara med i projektet och 50 deltagare har tagits ut. Dessa deltagare delades sedan in i två grupper som har varit aktiva sedan i höstas.

Under tiden har eleverna fått fördjupad undervisning i historia, religion och samhällskunskap med extra fokus på mänskliga rättigheter. Utöver att eleverna har gjort olika skriv- och talövningar har man även besökt Polen och koncentrationsläger. Tanken är att eleverna nu ska ha växt som människor och blivit mer toleranta.

– Man får lära sig väldigt mycket om världen och sig själv. Man växer upp väldigt mycket, säger Amanda Berlitz, deltagare i projektet.

Känner du att du vuxit som människa?

– Ja, jag förstår mer hur folk tänker och respekterar dem mer, säger Ludvig Ingmarsson, deltagare.

Tomt efter slutet

Men nu är alltså projektet slut för årets deltagare. I höst drar projektet igång igen men då med helt nya deltagare.

– Det är svårt att förklara en så pass stor resa. Man har ju gjort det här och lärt sig så mycket. Det är otroligt tråkigt att det är slut nu. Men jag tror i alla fall att vi kommer att kunna hålla ihop och vara kompisar med varandra även efter det här. Vi i grupp ett har ju redan pratat om en liten återträff, säger Nelly Jonsson, deltagare.

TV: Se hela inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.