Foto: SVT

Provtagningar i Östersjön fick oväntat svar

Publicerad

Vattenkvaliteten i Östersjön är alldeles för dålig. Men när SVT Nyheter Sörmland följde med forskare från Stockholms Universitet ut i Oxelösunds skärgård på provtagning fick vi ett oväntat svar.

– Vattenkvaliteten är väldigt bra just här idag. Det har varit en uppvälvningssituation då det kommit upp klart kallt vatten till ytan. Sikten i vattnet är därför ovanligt bra idag, säger Ulf Larsson, docent i systemekologi vid Stockholms universitet.

Nästan 200 provtagningar

Proverna har tagits varje sommar sedan början av 2000-talet, detta på uppdrag av Svealands kustvattenvårdsförbund. Mätningarna görs på nästan 200 platser utmed Sörmlands, Stockholms och Uppsalas kust, man kontrollerar bland annat salt- och syrehalten samt siktdjupet.

Och även om Östersjön i stort har problem, bland annat på grund av övergödning, ser åtminstone delar av kusten riktigt fin ut.

”Riktigt bra”

– I de områden längs kusten där man har utsläpp, antingen via reningsverk eller jordbruk, är vattenkvaliteten betydligt sämre. Men vid stora delar är kvaliteten riktigt bra, säger Ulf Larsson.

Hur man ska höja vattenkvaliteten i hela Östersjön är dock svårt att veta. Men Ulf Larsson menar att man som privatperson relativt enkelt kan dra sitt strå till stacken.

– Till exempel kan man äta mindre kött, framför allt mindre rött kött. Och så kan man köra mindre bil. Det gäller att komma åt de sakerna där vi förbrukar naturresurser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer