Patrik Kullman, räddningschef i Nyköping ser anledning till självkritik efter villabranden i Gnesta. Foto: Räddningstjänsten

Räddningschefen efter branden: Finns skäl att vara självkritisk

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten larmades två gånger samma natt till samma villa där det brann. Men när de kom andra gången var det för sent, och huset totalförstördes. Räddningschefen ser nu anledning till självkritik.

– Det finns säkert saker vi hade kunnat göra annorlunda. Det kommer vi att försöka lära oss nu, genom att vi utreder dels vår egen insats, dels brandförloppet och hur det kunde sprida sig, utan att vi lyckades identifiera det, säger Patrik Kullman, räddningschef i Nyköpings kommun efter torsdagsnattens insatser.

Bedömde det som säkert

Räddningstjänsten larmades först ut vid midnatt till villan på Marielundsgatan där en badrumsfläkt fattat eld. Man släckte och var kvar på platsen i 40 minuter.

Gnesta

– Det var en fläkt som ledde till en ventilationskanal, och vi var uppe på vinden och kontrollerade, och var även kvar tills vi bedömde det som säkert att lämna. Men nu visar ju facit att det var på ett annat sätt här, säger han.

Kan vara svåra förutsättningar

Men sedan har branden ändå spritt sig på ett sätt som räddningstjänsten inte förutsåg.

– Klockan 4.27 fick vi larm till samma adress igen och då var branden så pass utvecklad att vi inte kunde göra något åt den, utan huset brann ner, säger Patrik Kullman.

Det var då rökutveckling från olika ställen i takfoten, längs skorstenen och uppe på vinden.

Men skulle du säga att det var ett misstag från räddningstjänstens sida som gjorde att huset till sist brann ner?

– Jag kan inte uttala mig innan vi gjort utredningen. Men det är klart att det finns anledning att vara självkritisk när vi behöver åka tillbaka till samma plats igen. Det är ju väldigt beklagligt när sånt här händer. Sedan är det svåra förutsättningar ibland, och det kan ha varit så den här gången, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gnesta

Mer i ämnet