Bilden är tagen vid en lägenhetsbrand i Fröslunda förra året. Foto: Arkivbild/SVT

Räddningstjänsten ska besöka alla lägenheter i Fröslunda

Publicerad

Under maj börjar räddningstjänsten i Eskilstuna med hembesök hos alla som bor i lägenhet i området Fröslunda. Med detta vill man öka kunskapen om brandsäkerhet. Och det finns en orsak till att man börjar i just Fröslunda.

– Vi har valt området utifrån var vi har haft mest problem med bränder i bostäder där. Det kan till exempel vara att man glömt en spis eller ett stearinljus, men det förekommer också anlagda bränder, säger Tobias Erdsjö, ställföreträdande räddningschef.

Information på flera språk

Räddningstjänsten kommer att gå två och två och alltid visa legitimation. Informationen kommer att ges både muntligt och skriftligt, och den skriftliga informationen finns på flera språk.

Enligt Tobias Erdsjö han man i andra kommuner fått ner antalet bostadsbränder sedan man började med hembesök, och den information som ges handlar bland annat om hur man ska agera om det uppstår en brand.

Skapar kontakt

Tror ni att detta även kan ha effekt när det gäller de anlagda bränderna?

– Ja, jag tror faktiskt att det kan ha det utifrån att vi pratar om hur farlig en brand kan vara. Och bara att vi visar oss och skapar kontakt kanske gör att man tänker efter också. Men anlagda bränder är inte huvudorsaken till att vi gör det här, det kan bli en positiv bieffekt att även det förebyggs, säger Tobias Erdsjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.