Foto: SVT

Räddningstjänsten väntade in polisen för oron att bli attackerad i Brandkärr

Under söndagskvällen larmades räddningstjänsten i Nyköping till området Brandkärr där några hade tänt eld på bildäck. Istället för att släcka branden inväntade räddningspersonalen polisen som skulle säkerställa platsen.

Det har varit oroligt i området Brandkärr under en längre tid. I maj hade 35 fönsterrutor krossats på Brandkärrsskolan och senast förra veckan fick räddningstjänsten rycka ut på en brand i soptunna vid samma plats. Igår kväll hade okända gärningsmän försökt tända eld på bildäck vid Brandkärrsskolan.

– Det var några som hade hällt tändvätska på bildäck men det tog aldrig eld. Det var bara vätskan som brann upp, säger Jan Abrahamsson, biträdande vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen.

”Det brukar bli stökigt”

Räddningstjänsten som hade larmats till platsen valde att invänta polisen innan de åkte in i området.

– Här förstod vi att det inte var någon stor brand och då gjorde vi den avvägningen att polisen skulle säkra platsen först. Av erfarenhet vet vi att det brukar vara fullt av ungdomar vid sådana tillfällen och det brukar bli stökigt, säger Stefan Karlsson, insatsledaren vid räddningstjänsten i Nyköping.

När polisen kom till platsen kunde de konstatera att några privatpersoner hade släckt lågorna och räddningstjänsten vände utan att åka in i Brandkärr.

– Det fanns ungdomar runtomkring men inget hände och vi har heller ingen misstänkt, säger Jan Abrahamsson.

Polisen åker in först

I december 2015 sköt några ungdomar raketer mot brandmännen under en räddningsinsats. Sedan dess tar räddningstjänsten alltid kontakt med polisen innan de åker ut till området Brandkärr.

– Den rutinen har vi jobbat med sedan ett halvår tillbaka, när vi attackerades av raketer och polisen fick sten kastat mot sig, säger Stefan Karlsson, insatsledaren vid räddningstjänsten i Nyköping.

– Det känns annorlunda och kontigt för oss att behöva tänka på sådant, men huvudsaken är att branden blir släckt, säger Stefan Karlsson.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer