Kommunens tjänstemän samlar in döda gräsänder på isen.

Råttgift orsakade massdöden av änder

Publicerad

Förra veckan hittades ett mycket stort antal döda eller döende änder i Mariefred. Fåglarna skickades för obduktion till Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA, och obduktionen visar att de har förgiftats med råttgift.

– Som jag ser det är detta en polisfråga nu, säger Christer Axelsson, renhållningsstrateg på Strängnäs kommun.

Den stora mängden änder i centrala Mariefred har länge varit ett problem, och i december gick Strängnäs kommun ut med ett stopp för att mata änderna. Skyltar sattes upp i området, och en motivering var att det fanns oro för spridning av fågelinfluensa. Änderna ansågs även vara en sanitär olägenhet.

Fick skjuta de döende

I fredag förra veckan hittades runt 150 döda eller döende änder ute på isen och i vattnet i Mariefred. Kommunens åtgärd blev att skjuta av dem som var döende och rensa bort de döda fåglarna i området. 

LÄS MER: 150 änder döda i misstänkt förgiftning

Redan då anade Christer Axelsson att förgiftning kunde ligga bakom eftersom så många änder hade dött så snabbt. Dessutom förgiftades fåglar i Mariefred med råttgift förra året.

Har obducerats

Och nu har alltså ett besked kommit från SVA, som visar att råttgift sannolikt ligger bakom massdöden även denna gång.

– I två av tre änder som har obducerats har man säkrat ett svart spannmålsliknande material i magsäcken, och det är samma som förra året, säger Christer Axelsson.

Misstag osannolikt

Det handlar om ett råttgift som ska användas för bekämpning inomhus, så Christer Axelsson menar att det är osannolikt att änderna fått i sig det av misstag.

Hur ser du på att änderna förgiftas?

– Det är bedrövligt att folk väljer att behandla djur på det här sättet. Det är ett hemskt sätt att dö på att bli förgiftad.

Struntar i matningsstopp

Christer Axelsson har förståelse för att många tycker att änderna blivit för många, men menar att kommunen måste få jobba på långsiktigt för att få bort dem.

LÄS MER: Hon matar änderna: ”Det är djurplågeri”

– Och vi fortsätter att uppmana folk att inte mata dem. Men tyvärr är det många som inte bryr sig om det, säger Christer Axelsson.

Anddöden är polisanmäld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer