Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du socialminister Johan Forssmed (KD) svara på om det är realistiskt att ha som mål att öka antalet vårdplatser, samtidigt som Region Sörmland ska dra in 700 tjänster inom vården. Foto: SVT

Regeringen lovar 193 miljoner till Region Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens höstbudget innebär ett klirr i Region Sörmlands tomma kassa. Statsbidrag på 193 miljoner utlovades när socialminister Jakob Forssmed (KD) besökte Eskilstuna under onsdagen.

Som bekant dras Region Sörmland med ett stort budgetunderskott. För närvarande saknas runt 1,2 miljarder kronor och ett sparpaket ska sjösättas.

193 miljoner

När Jakob Forssmed under onsdagen presenterade budgeten kunde han meddela att Region Sörmland tilldelas 193 miljoner för att täcka en del kostnader.

Pengar öronmärks

Samtidigt meddelade han att regeringen öronmärker pengar som ska gå till prestationsbaserade insatser för att öka antalet vårdplatser och sänka vårdköer samt öka tillgängligheten.

Regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist är tacksam för bidraget på 193 miljoner kronor, men säger samtidigt att det är långt ifrån de summor som skulle behövas för att komma till rätta med underskottet i regionen.

– Så vi måste fortsätta arbetet med att anpassa våra kostnader och intäkter, säger han.

Och att regionen skulle ha möjlighet att till exempel öka vårdplatserna samtidigt som man drar in på tjänster har han svårt att se.

I klippet: Region Sörmland ska dra in 700 tjänster – hör Jakob Forssmed svara på om det är möjligt att samtidigt öka antalet vårdplatser.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.