Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionen bedömer att byggnaden och framförallt marken har ett högt värde. Foto: SVT

Region Sörmland kan sälja sitt högkvarter – men nobbar Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Landmärket ”Vita huset” i Nyköping kan komma att säljas av Region Sörmland. Syftet är att spara pengar för att minska den ekonomiska kris regionen befinner sig i.

Nu föreslår den politiska ledningen i Eskilstuna att man flyttar verksamheten dit.

Runt en miljard måste regionen spara för att ta sig ur krisen. Förutom att minska personalstyrkan med 700 personer så är Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vård för pengarna överens om att sälja regionens administrativa högkvarter.

Regionen bedömer att byggnaden och framförallt marken har ett högt värde. Bland annat på grund av Nyköpings resecentrum som just nu byggs i närheten. Men hur mycket är svårt att säga i nuläget.

– Det blir väldigt grova tal så jag tror inte vi kan säga något i nuläget, men det rör sig om tiotals miljoner kronor, säger Mattias Claesson (C).

Idag sitter det 160 personer i Vita huset, personer som kan flyttas till lokaler som frigjorts inne på sjukhusområdet.

– Tanken är att flytta ihop flera olika administrationsdelar så att man jobbar mer tillsammans, säger Mattias Claesson (C).

Föreslår en flytt till ny stad

Den styrande majoriteten i Eskilstuna har dock ett helt annat förslag om vart regionen bör ta vägen. Hör Jimmy Jansson (S) i klippet ovan.

Enligt Claesson är det inte aktuellt att hyra nya lokaler utan att skapa plats i fastigheter som regionen redan äger.

– Våra tjänstemän jobbar också fram ett nytt regelverk för hur man ska kunna jobba mer flexibelt och hemifrån. Då får vi plats med fler anställda på mindre yta, säger han.

Regionfullmäktige beslutar om en eventuell försäljning den 18 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.