Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regiondirektör Magnus Johansson berättar i klippet om personalminskningarna och om hur sörmlänningarna kommer att märka av dessa. Foto: SVT

150 tjänster försvinner hos Region Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

150 tjänster inom Region Sörmland ska bort så snart det går. Åtgärden ska minska det väntade budgetunderskottet som nu har passerat en miljard kronor. Minskningen är ett första steg mot att banta personalstyrkan med 700 personer.

Region Sörmland har försökt minska sina kostnader genom en rad besparingsåtgärder under de senaste året. Bland annat har verksamheten minskat kostnaderna för hyrpersonal.

Enligt regiondirektör Magnus Johansson har besparingarna inte räckt till. Det väntade budgetunderkottet för 2024 har nu vuxit till en bit över en miljard kronor. Därför lanserade regionen på tisdagen ett nytt åtgärdspaket som bland annat innebär att runt 150 tjänster ska bort. Åtgärden ska medföra besparingar på drygt 140 miljoner kronor.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

– Nu måste vi sänka andelen tillsvidareanställda, säger han.

Beslutet är ett första steg i den personalminskning som regionen tidigare aviserat som innebär att 700 tjänster ska bort.

Förutom en bantning av personalstyrkan ska regionen utreda andra åtgärder för att få ekonomin i balans. Till dessa hör att införa striktare regler för sjuktransporter, färre patienter som vårdas i andra län och ett administrativt samarbete med Region Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet