Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionsrådet Monica Johansson (S) är kritisk till hur ärendet kring sjukhusbassängerna hanterats. Hör henne berätta varför i klippet. Foto: SVT/Mattias Gunnarsson

Regionstyret vill stänga bassängen på Mälarsjukhuset

Publicerad

Regionstyret med regionråd Christoffer Öqvist (M) i spetsen vill stänga bassängen på Mälarsjukhuset. Oppositionen rasar mot förslaget och anklagar Öqvist för ministerstyre.

SVT Nyheter Sörmland har tidigare berättat om att regionen kan komma att lägga ner bassängverksamheterna på sjukhusen.

På tisdag, den 18 juni, ska regionstyrelsen fatta beslut i frågan. Och som förslaget ser ut nu ska bassängen på Mälarsjukhuset stängas helt, medan verksamheterna i Nyköping och Katrineholm blir kvar. Förändringarna ska enligt förslaget vara en besparing på 3,8 miljoner kronor årligen.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

– Bassängen i Eskilstuna är i allra sämst skick så den behöver stora investeringar för att rustas inom bara några år. Det är ett väldigt litet antal patienter som berörs, säger Öqvist.

Oppositionen kritisk till nedläggning

Oppositionsrådet Monica Johansson (S) är av en helt annan åsikt. Hon menar att det är nödvändigt att det finns en bassäng för patienterna även i den norra länsänden. Enligt Region Sörmland är bassängerna på Mälarsjukhuset de mest nyttjade och vissa år används de lika mycket som de båda andra tillsammans.

– Det här är ett dåligt beslut. Det drabbar framför allt barn och ungdomar som inte har något annat sätt att träna, säger hon.

Bara ett alternativ presenteras

I höstas sjösatte regionstyrelsen en utredning kring bassängernas framtid. Den skulle vara klar till regionstyrelsens sammanträde den 18 juni.

Men redan i slutet av april beslutade regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist att utredningens inriktning skulle vara att stänga bassängen på Mälarsjukhuset. Och det är nu det enda alternativ som har presenterats.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det här är ministerstyre uti fingerspetsarna, säger Monica Johansson.

Öqvist vill inte besvara kritiken

Christoffer Öqvist menar att han agerat helt korrekt och vill inte svara på kritiken från Johansson.

– Jag vill inte bemöta en massa kritik via media som Monica Johansson hade kunnat framföra direkt till mig, säger han på telefon.

Hör Monica Johanssons (S) kritik i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet