Kajsa Fisk är HR-direktör på Region Sörmland. Foto: SVT

Region Sörmland vill att fler fortsätter jobba efter pensionen

Publicerad

Den första januari i år höjdes åldersgränsen för rätten att kvarstå i anställning från 67 till 68 år. År 2023 kommer åldersgränsen höjas ytterligare, till 69 år. Men i Region Sörmland vill man redan nu se att fler som nått pensionsåldern fortsätter arbeta inom vård och omsorg.

Redan idag är det vanligt att pensionerade medarbetare fortsätter arbeta som timanställda. Men behovet av personal inom vården är stort och Region Sörmland vill nu få fler att vilja fortsätta arbeta trots att de uppnått pensionsåldern.

– Dels vill vi ta tillvara på den erfarenhet och kunskap som finns hos våra äldre medarbetare, men vi ser också att vi inte kommer klara kompetentsförsörjningen framöver om inte fler väljer att arbeta längre, säger Kajsa Fisk, HR-direktör på Region Sörmland, säger Kajsa Fisk.

Fokus på arbetsmiljön

Regionstyrelsen har beslutat att Region Sörmland nu ska ta fram en handlingsplan för hur man ska ta tillvara på de äldre medarbetarnas kompetens och fokus ligger på arbetsmiljön.

– Vårt uppdrag som arbetsgivare är att se vad det är som är viktigt och vad som motiverar en att jobba längre och därefter skapa goda förutsättningar för den enskilde. Vi vill veta vad som får våra äldre medarbetare att vilja fortsätta arbeta helt enkelt, säger Kajsa Fisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.