Regionstyrelsens 1:e vice ordförande, Jonas Lindeberg (VFP) berättar i videon vad som händer efter att förvaltningsrätten fattat sitt beslut. Foto: SVT

Beslut om behandlingstak i vårdapp ogiltigt – regionen får bakläxa

Uppdaterad
Publicerad

Hälsovalschefen i Region Sörmland fattade beslut om att lägga ett tak för antalet behandlingar i en vårdapp. Men det var ett beslut som inte kunde tas av chefen. Nu får regionen bakläxa av förvaltningtsrätten.

Det var tidigare i år som SVT Nyheter Sörmland kunde berätta om att regionen beslutat att lägga ett tak för antalet behandlingar i en digital vårdapp för patienter som lider av artros.

Artrospatienter påverkades

Det här upprörde företaget bakom appen Joint academy, som är en av flera digitala vårdgivare som utgår från Sörmland. Företagets företrädare Vincent Franklind, sjukgymnast från Torshälla sa så här om beslutet:

– Det kommer påverka patienterna. På det här sättet använder regionen skattepengar felaktigt.

Ändring i befintligt avtal

Det här ledde till att företaget överklagade beslutet till förvaltningsrätten. Man menade att det inte tagits på rätt sätt eftersom hälsovalschefen inte haft delegation att göra ändringar i redan befintliga avtal.

Nu har rätten fattat sitt beslut och man håller med om att regionens beslut fattats på ett felaktigt sätt. Om det varit rätt att sätta ett tak på antalet behandlingar är dock inget som varit föremål för domstolens prövning.

Inte rädd för nytt beslut

Enligt Vincent Franklind hann aldrig beslutet påverka speciellt många patienter och nu fortsätter behandlingarna via appen som vanligt.

Du är inte rädd för att det kommer ett nytt beslut om behandlingstak, men fattat på rätt nivå?

– Nej, jag är inte så rädd att det blir så. Nu ska vi ha en dialog, ge vår syn och visa på forskning och effekter med den här vården.

Nu ligger alltså bollen återigen hos regionen och i klippet berättar Jonas Lindeberg (VFP), 1:e vice ordförande i regionstyrelsen om vad som händer nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.