Efter att regionstyrelsen biföll ett yrkande från Socialdemokraten Monica Johansson försvinner fem i stället för tio apotekare. Foto: SVT

Regionstyrelsens beslut: Fem apotekartjänster försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Region Sörmlands nedskärningar fortsätter för att komma tillrätta med regionens ekonomiska underskott. Regionstyrelsen beslutade under tisdagen att fem apotekartjänster ska försvinna – i stället för tio som var det tidigare förslaget.

SVT Nyheter Sörmland har tidigare berättat om den ansträngda ekonomiska situationen i regionen. Nu fortsätter nedskärningarna.

Regionstyrelsen beslutade att ta bort fem av de totalt 33 apotekartjänsterna vid Läkemedelscentrum. Förslaget som låg på bordet var att ta bort tio apotekartjänster. Men regionstyrelsen biföll ett yrkande från oppositionsregionrådet Monica Johansson (S) som ville mildra nedskärningarna från tio till fem apotekartjänster.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Monica Johansson menar att det främsta skälet att minska nedskärningen var eftersom att för få apotekare kan leda till lidande för patienter.

– Det är med hänsyn till äldre och kroniker som använder många läkemedel. Annars finns det risk för att patienterna kan läggas in på sjukhus för att man har fel kombination av läkemedel och drabbas av biverkningar. Det är det här jobbet som apotekarna är riktigt duktiga på, säger hon.

Saknades ekonomisk analys

Regionstyrelsen beslutade även att återremittera förslaget att lägga ner satellitmottagningarna, det som tidigare kallades för distriktssköterskemottagningar, i Jönåker, Hälleforsnäs, Sköldinge, Åkers styckebruk och Bettna i mars 2024.

I förarbetet till förslaget inkluderades ingen ekonomisk analys av kostnaderna över samtliga satellitmottagningar. Därför återremitteras ärendet – även det efter ett yrkande av Monica Johansson.

– Vi ville komplettera med en helhetsbild. Samtliga kostnader över alla femton satellitmottagningarna ska inkluderas. Då är det lättare att fatta ett välinformerat beslut i stället för att bara bestämma sig för att titta på just de här fem mottagningarna, säger Monica Johansson.

Beslut att lägga ner satellitmottagningar väntas i december.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar SVT:s reporter Frida Gunnvald vad politikernas sparförslag på närmare en miljard kronor innebär. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet